Aftalen

12. april 2024

Aftalen

Efter lange grundige analyser og seks måneders forhandlinger er OK og Coop amba blevet enige om en aftale, der sikrer Coop Danmark en kapitalindsprøjtning på to milliarder kroner.

Baggrund

1/6

1. Under pres

Coops kerneforretning har været under pres i flere år, og også resultatet for 2023 forventes at blive stærkt utilfredsstillende.

2. Manglende ressourcer

Denne udvikling er ikke holdbar, og Coop amba har ikke de fornødne økonomiske ressourcer til at investere det, der kræves for at vende udviklingen i Coop Danmark.

3. Økonomisk forbundne

OK og Coop har et stort slægtskab og er økonomisk forbundne. Det betyder, at OK har stærke interesser i, at Coop er sund og udvikler sig. Derudover kan OK via en ny bestyrelse tilføre Coop Danmark værdifuld viden om dagligvarehandel, der kan bidrage til at vende udviklingen og samtidig videreføre Coops DNA og formål.

4. Aftalen

Efter et langt forløb med grundige analyser og seks måneders forhandlinger er OK og Coop amba blevet enige om en aftale, der sikrer Coop Danmark en kapitalindsprøjtning på mere end to milliarder kroner.

OK og Coop amba investerer i Coop Danmark

2/6

» Coop amba indskyder op mod 500 millioner kr. kontant i Coop Danmark. (Pengene kommer blandt andet fra salg af Coop Bank.)
» Coop ambas kursuscenter Severin i Middelfart overgår til Coop Danmark.
» Coop amba eftergiver gæld til Coop Danmark for i alt 350 millioner kroner.
» OK indskyder minimum 700 millioner kroner kontant i Coop Danmark.
» OK køber Coop-byen til en nettoværdi på 565 millioner kroner.

I alt betyder aftalen, at Coop Danmark tilføres cirka 2 milliarder kroner.

Det fremtidige ejerskab

3/6

Som udgangspunkt vil Coop amba komme til at eje cirka halvdelen af Coop Danmark, mens OK ejer den anden.

Det er dog aftalt, at OK får 2/3 af stemmerettighederne samt retten til at udpege flertallet af Coop Danmarks bestyrelsesmedlemmer.

Hvis det senere bliver nødvendigt at accelerere udviklingen i Coop Danmark, kan OK vælge at skyde op til halvanden milliard kr. mere ind i Coop Danmark. Hvis ikke Coop amba ønsker at gå med i sådant et yderligere kapitalindskud, vil Coop ambas ejerandele blive tilsvarende udvandet.

Ejerskabsfordelingen kan ændre sig i fremtiden.

Beslutninger i det fremtidige Coop Danmark

4/6

Coop Danmarks bestyrelse bliver med aftalen ændret, så OK får bestemmende indflydelse. Det betyder, at OK kan træffe beslutninger om eksempelvis kapitalforhøjelser og ændring af vedtægter.

Coop amba

Coop amba vil fortsat være repræsenteret i bestyrelsen og skal stadig godkende fundamentale principper, der blandt andet beskytter medlemsdemokratiet.

OK får således bestemmende indflydelse over Coop Danmark.

Sammen og forenet om forretningen

5/6

Under mottoet ”Forenet om Forretning” har Coop amba og OK aftalt, at Coop Danmark skal moderniseres og udvikles til en lønsom, kundeorienteret, ansvarlig og lokalt orienteret dagligvarehandel.
Coop ambas fokus vil være at sikre medlemsdemokratiet, herunder at foreningens cirka to millioner medlemmer får meningsfuld indflydelse på den forretning, de handler i – bakket op af forretningen, til gavn for forretningen.

Som en del af arbejdet vil Coop amba påtage sig en klar forbrugerstemme og arbejde for at modernisere betydningen af bæredygtighed, lokal tilstedeværelse og ansvarlighed.

I det nye partnerskab skal andelstanken, bæredygtighed og ansvarlighed
gå hånd i hånd med godt købmandskab.

Hvad sker der nu?

6/6

Den 19. april fremlægges aftalen til afstemning i Coop ambas landsråd.

Ja

Nej

Stemmer landsrådet ja til aftalen, skal de danske konkurrencemyndigheder godkende OK som medejer. Dette forventes at ske inden sommerferien, hvorefter parterne vil gennemføre aftalen.
Straks herefter vil Coop Danmarks nye bestyrelse i tæt samarbejde med Coop Danmarks nye ledelse accelerere en femårsplan, der skal transformere Coop Danmark til en lønsom forretning.

Nej

Stemmer Coop ambas landsråd nej til aftalen, vil det være op til at Coops øverste ledelse at vurdere situationen og næste skridt.
Straks herefter vil Coop Danmarks nye bestyrelse i tæt samarbejde med Coop Danmarks nye ledelse accelerere en femårsplan, der skal transformere Coop Danmark til en lønsom forretning.

Det er Coop ambas landsråd, der nu har det afgørende ord.

Hvad sker der nu?

6/6

Den 19. april mødtes Coop ambas landsråds­medlemmer for at stemme om aftalen.

Ja

Landsrådet har nu stemt ja til aftalen med 107 stemmer for og 5 imod. Nu er næste skridt, at de danske konkurrence­myndigheder skal godkende OK som medejer. Dette forventes at ske inden sommerferien, hvorefter parterne vil gennemføre aftalen.
Straks herefter vil Coop Danmarks nye bestyrelse i tæt samarbejde med Coop Danmarks nye ledelse accelerere en femårsplan, der skal transformere Coop Danmark til en lønsom forretning.

Det er nu op til de danske konkurrencemyndigheder, der skal godkende OK som medejer.