Historien om Coop og OK
12. april 2024
Fra andelsforening til fælles mission
Selvom Coop og OK er to selvstændige virksomheder, så strækker historien og samarbejdet mellem dem sig langt tilbage til slutningen af 1800-tallet. Bliv klogere på, hvordan det hele startede, og hvad der ligger til grund for det fælles værdisæt og ejerstrukturen, der danner grundlag for det fremtidige Coop Danmark.
Historien om andelsforeningerne strækker sig tilbage til 1800-tallet. Nærmere bestemt til England i 1844, hvor de første andelsforeninger blev etableret med det formål at købe sukker, smør og mel til fordelagtige priser.
Danmarks første brugsforening
22 år senere bevægede andelstanken sig til Danmark, hvor Hans Christian Sonne i 1866 stiftede Danmarks første brugsforening i Thisted, der havde til formål at forbedre vilkårene for de fattige samfundsklasser. Brugsforeningen voksede sig hurtigt større og bredte sig over hele Danmark. Samtidig voksede behovet for et samarbejde mellem butikkerne, og i 1896 blev Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger (FDB) stiftet.
På daværende tidspunkt var kul den centrale brændselskilde, og i takt med at produktionen steg, udgjorde kul en stigende udgift for andelsselskaberne. Flere af foreningerne, herunder FDB, gik derfor sammen om stiftelsen af en andelskulforretning, der skulle sikre medlemmerne godt og billigt kul. Som resultat heraf blev Dansk Andels Kulforretning, D.A.K., stiftet i 1913.
Et fælles værdisæt, der bygger på andelstanken
Allerede da D.A.K. blev grundlagt, havde selskabet nære relationer til FDB. Blandt andet var FDB-direktøren Severin Jørgensen aktivt involveret i stiftelsen af D.A.K., og i 1916 meldte D.A.K. sig ind som medlem i FDB.
Efterfølgende støttede de to selskaber hinanden, hvor det gav mening, og de delte et fælles tankegods med rødder til andelstanken – med alt, hvad det indebar. Ofte gik de samme medlemmer og forbrugere igen i begge selskaber.
Fusioneringen og det fortsatte samarbejde
I 1978 fusionerede D.A.K. med 6 andre selskaber. Fusioneringen udgør det OK, vi kender i dag. I 2013 blev FDB til Coop.
Samarbejdet mellem D.A.K./OK og FDB/Coop samt de uafhængige brugsforeninger har spillet en væsentlig rolle frem til i dag, hvor brugsforeningerne blandt andet har fungeret som forhandlerled og medlemmer i OK. Det afspejles for eksempel gennem OKs forhandlernetværk, der ofte er placeret ved siden af en Coop-butik. I dag er 473 OK-tankanlæg placeret ved Coop-butikker. Coop ejer 159 tankanlæg, mens brugsforeningerne ejer 314 anlæg. Andelsselskabet Coop amba er i dag ejet af de knap 2 millioner danskere og brugsforeningerne, der er medlemmer af foreningen.

I 1866 stifter H.C. Sonne Brugsforeningen i Thisted, som senere bliver til Coop.

Her ses Dansk Andels Kulforretning, D.A.K., der blev startskuddet på OKs historie.
9 ting, du gerne vil vide om OK
- OK er et bredt funderet energiselskab for private og erhverv. På hylderne er alt fra brændstof og ladestandere til grøn el og varmepumper.
- OK er Danmarks største tankstationskæde.
- Navnet OK kommer af Olie Konsumenterne, som var et svensk andelsselskab/kooperation. OK i Sverige eksisterer stadig og er medejer af OKQ8. Denne virksomhed var aktionær i det daværende OK Olie A/S sammen med FDB, hvor det svenske OK bidrog med ansvarlig lånekapital efter fusionen.
- OK omfatter cirka 685 tankstationer samt 230 vaskehaller og mere end 80 Truck Diesel stationer.
-
OK er en af de største elleverandører i Danmark.
- OK amba er et dansk andelsselskab og beskæftiger cirka 3.000 mennesker på koncernniveau. Koncernen tæller udover moderselskabet OK datterselskaber som Kamstrup, EnergiData, GodEnergi og OK Energiteknik.
- OK ejer en vindmølle, der er synkroniseret med OKs ladestandere ved afkørsel 50 i Odense. Det betyder, at elbiler lades direkte med vedvarende energi – skabt af vindmøllen i Gilbjerg ved Billund.
- ”Der kommer spyd!” og ”Der kommer kål!”. OK støtter lokalsporten og er kendt for sine sjove reklamer med klubber, der må tænke kreativt, fordi de mangler midler. Sponsorkonceptet har været en stor succes, og i dag støtter OK mere end 3.000 foreninger i Danmark.
- ”Hos DK Benzin, der koster benzin det, den koster…” Mange tror, at OK står bag den ikoniske jingle fra selskabet DK Benzin, men den kan OK ikke tage æren for. Forvirringen skyldes nok, at OK købte DK Benzin i 2004 og førte butikskæden videre under OK Plus. Kæden består i dag af 70 convenience-butikker i tilknytning til OKs tankstationer.
9 ting, du gerne vil vide om Coop
- Historien om Coop startede helt tilbage i 1866, da pastor H.C. Sonne og en kreds af Thisted-borgere stiftede Danmarks første levedygtige brugsforening. Idéen var dengang - som den er i dag - at forbrugere, der indgår i et fællesskab, får bedre og billigere varer.
- Coop Danmark driver flere butikskæder, blandt andet butikskæderne Kvickly, SuperBrugsen, Brugsen og 365discount.
- Coop Danmark har knap 1.000 butikker i hele Danmark samt 40.000 medarbejdere og en samlet omsætning på knap 50 milliarder kroner årligt.
- Coop amba er den andelsforening, som knap 2 millioner danskere er medlemmer og ejere af.
- Coop ambas øverste myndighed er Coops Landsråd med 126 Coop-medlemmer. Landsrådet beslutter vedtægterne og vælger bestyrelsen i Coop amba.
- Blandt de mest ikoniske reklame-plakater fra Coop gennem tiden er Cirkelpigen, der blev tegnet af kunstneren Aage Sikker Hansen i 1955. I 2004 vandt kunstværket Dansk Design Centers klassikerpris.
- Brugsforenings-Bladet, som vi i dag kender under navnet Samvirke, udkom første gang i 1928 som en fast månedsudgivelse. I dag er Samvirke Danmarks mest læste månedsmagasin med mere end 1 million læsere hver måned.
- Med Børge Mogensen i spidsen åbnede FDB en møbeltegnstue i 1942. Formålet var at gøre FDB til en kulturel bevægelse, der bidrog til at skabe det gode samfund.
- Coop står bag madpyramiden. Det var FDB, nærmere bestemt Centrallaboratoriet, der tilbage i 1976 introducerede madpyramiden for første gang. Siden da er den blevet opdateret i takt med kostrådene, og i dag eksisterer den på 15. udgave.
En historisk tidslinje
Få det kronologiske overblik over historien om Coop og OK og udviklingen fra den spæde start som to små, lokale andelsforeninger til de store andelsselskaber, vi kender i dag.
1866
Paster H.C. Sonne stifter Brugsforeningen med landets første brugs i Thisted.
1913
Jydsk Andels Kulforretning (J.A.K.) stiftes.
1915
J.A.K. bliver til Dansk Andels Kulforretning (D.A.K.).
1916
16 brugsforeninger slår sig sammen til Hovedstadens Brugsforening.
1916
D.A.K. melder sig ind i FDB.
1929
FDBs centrallaboratorium bliver oprettet. Oprettelsen rykker FDB frem i forreste række hvad angår tekniske og hygiejniske fremskridt.
1938
D.A.K. runder en million kroner i nettoomsætning og fejrer 25-års jubilæum.
1947
Brugsforeningen bliver til Brugsen.
1962
OK Olie etableres og forsyner brugsforeninger med bl.a. benzin.
1973
Hovedstadens Brugsforening og FDB fusioneres. Danmarkshistoriens største virksomhedsfusion.
1980
Sydjydsk Andels Olie fusionerer med Olieselskabet Danmark.
1982
Irma kommer til, og FDB køber Irma.
1987
FDB køber Fakta.
1987
OK bliver fælles markedsføringsnavn. OK køber 50 % af Kamstrup Metro A/S. OK stifter Danoil Exploration A/S.
1992
Der skabes en treenighed mellem SuperBrugsen, Dagli’ Brugsen og Lokalbrugsen.
1989
OK køber resterende 50 % af Kamstrup, etablerer Samfinans A/S og indfører Dankort-betaling på OK-anlæg.
2001
FDB fusionerer ind i Coop Norden.
2000
OK bliver Danmarks mest solgte benzinmærke.
2013
FDB bliver til Coop.
2020
OK etablerer en afdeling for e-mobilitet som første led i en større, ambitiøs investering i markedet for opladning af elbiler.
2024
12. april: I en historisk aftale mellem Coop amba og OK tilføres Coop Danmark to milliarder DKK i ny kapital. Med aftalen får OK bestemmende indflydelse over Coop Danmark.
19. april: Coop ambas landsråd stemmer JA til aftalen med OK. 107 stemte for aftalen, mens 5 stemte imod. Dermed er Coop Danmark sikret en kapitalindsprøjtning på to milliarder kroner.
20. april: Pernille Skipper overtager hvervet som formand for Coop amba efter Lasse Bolander.